woensdag 9 mei 2012

14. Gesjoemel in Santa Maria! Komt dat zien! Komt dat zien!De prachtige Santa Maria kerk. Een verborgen staaltje kerkkunst in hartje Milaan!
En wat een diepte!
Italianen zijn een speciaal volkje. Sommige mensen associƫren hen met een bende charlatans, andere bewonderen hen dan weer voor hun grenzeloze vindingrijkheid en creativiteit. Oplichters of artiesten? Wat is het nu eigenlijk? Ik moest mezelf vandaag weer eens de vraag stellen toen ik dankzij het 14e puntje van mijn Milanese to-do list terecht kwam in het verborgen kerkje Santa Maria Presso San Satiro en meteen oog in oog stond met een muur vol bedrog. Maar wel adembenemend bedrog. De artiest/oplichter/kunstenaar/goochelaar/wonderdokter/lucht-verkoper/geniale-creatieveling (schrappen wat niet past) verantwoordelijk voor dit wonderlijke staaltje kerkvernuft is de architect Donato Bramante. Die kreeg in de 15e eeuw de opdracht om een kerk te bouwen in het centrum van Milaan en kreeg plots midden in zijn bouwwerken te horen dat hij geen toestemming kreeg om de apsis te bouwen die hij voorzien had in de originele bouwplannen. In plaats van de 10 meter die hij nodig had, kreeg hij minder dan een meter ruimte toegewezen om de kerk achter het altaar verder uit te bouwen. Een regelrechte ramp dus.
Bramante’s grootse plannen om een pracht van een kerk neer te zetten, vielen compleet in duigen en als de man een Belg of een Nederlander was geweest (of nog erger, een regel-respecterende Brit of Scandinaaf) dan had ik nu niet in een kerk maar in de zoveelste winkelketen van Via Torino gestaan. Maar Bramante was een Italiaan en Italianen weten overal wel wat op te vinden! Toestemming of geen toestemming! En zo loop ik zo’n 500 jaar nadat de administratieve dienst van Milaan Meester Bramante een serieuze hak heeft gezet, toch een kerk binnen met een prachtige apsis van wel 10 meter lang. Maar is ze dat ook werkelijk? Mijn gids stelt me de vraag en aandachtig loop ik dichterbij. Pas wanneer ik bijna met mijn neus voor het altaar sta en de apsis vanuit een schuine hoek bekijk, besef ik dat ik er regelrecht ben ingetuind! De kerk is slechts half zo groot als ze doet uitschijnen en de apsis is geen 10 maar minder dan 1 meter lang! Dus zelfs zonder zijn zin te krijgen, kreeg Bramante toch nog zijn zin. Hij heeft er wel een klein beetje voor moeten sjoemelen, maar he... Zou jij niet hetzelfde gedaan hebben? Ma certo!
Wat een diepte???? 80 centimetertjes ja!
Meester Bramante heeft ons goed in de luren gelegd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten