vrijdag 20 april 2012

9. Wie vermoordde de stoel op het Salone del Mobile???

La Sciura Fedora verovert de wereld in allerlei vormpjes en formaten!

Flavio Lucchini. Mode, onschuldig?
Je kan geen knipmeskeuken bekijken of er beginnen groene marsmannetjes over te rollen...
Deze week wordt in Milaan het Salone del Mobile georganizeerd. Dat betekent dat de stad zich omtovert in het grootste designcentrum ter wereld en overspoeld wordt door een kleurrijk, internationaal volkje bezoekers. Volgens mijn gids kan ik mezelf geen Milanese noemen zonder me volledig ondergedompeld te hebben in dit excentrieke feestgebeuren en dus spring ik de tram op richting zona Tortona waar zich het kloppende hart bevindt van het Fuorisalone. Jaja, ik zeg het Fuorisalone (het Buitensalon dus) want de leukste bezienswaardigheden vind je niet in het Salone zelf – dat meer op professionelen gericht is – maar wel gewoon verspreid in de stad. Zelf weet ik niet goed wat ik me hierbij moet voorstellen maar iedereen is in opperste staat van opwinding dus het zal wel de moeite zijn. Inderdaad. Wie houdt van een bewogen avondje vol onverwachte gebeurtenissen, zit deze week in Milaan perfect op zijn plaats.
Lees (en bekijk) maar eens wat ik op een paar uur tijd allemaal tegen kwam: een ronde Matroesjka uit Zuid-Italië die als lamp verkleed beslist heeft de wereld te veroveren; een kok die in het midden van de straat in een reuzepot polenta staat te roeren; kunstenaar Flavio Lucchini die een hele reeks werken toont rond mode en burka’s om mensen te doen nadenken over de macht van een kledingstuk; een zaal mensen die beregend worden met reusachtige, droge waterdruppels; groene marsmannetjes die vrolijk over een keuken in de vorm van een Zwitsers knipmes rollen; een arme stoel die om één of andere reden zelfmoord pleegde (of was het moord?) en tot slot ongeveer de meest wansmakelijke messenhouder die ik ooit gezien heb (minder feng shui dan dit vind je echt niet, believe me).
Of het Salone del Mobile de moeite van het vliegtuigticketje waard is? Ik zou zeker zeggen van wel. Maar wie zelf eens van de design-gekte wil komen proeven, begint zich wel best nu al voor te bereiden. Hotels zitten namelijk vaak al een jaar van te voren volgeboekt. Mensen met een slaapzak kunnen wel steeds voor een vriendenprijsje in mijn badkuip terecht.

Beregend worden door tientallen projectieschermen. Of het buiten al niet erg genoeg was!

Gelukkig kan je je nadien verwarmen met een heerlijke portie polenta.


Hij zag het niet meer zitten...
En dit zie IK echt wel niet zitten! Jak!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten