maandag 23 april 2012

10. De krabber die de aartsbisschop van Milaan razend kreeg...

Daar staat hij dan, vlakbij het Centraal Station van Milaan op de plaats waar ooit in 1872 een zekere Meneer Pirelli zijn eerste bandenfabriekje opstartte. 127,10 meter hoog is de Pirellone en tot de jaren ’60 was hij zelfs de hoogste wolkenkrabber ter wereld. Hulde brengen aan dit immense bouwwerk behoort blijkbaar tot één van de 101 activiteiten die een Milanees minstens één keer in zijn leven moet gedaan hebben, dus daar gaan we dan. Veel verwacht ik niet van dit uitstapje want grijze wolkenkrabbers hebben mijn hart nooit echt sneller doen slaan. Je kan er dan nog niet eens opklimmen ook dus veel pret lijkt dit puntje op mijn to-do list niet te beloven.
Ik wandel naar Piazzale Duca d’Aosta, spot het grijze monster en begin een beetje verveeld de bijhorende uitleg in mijn gids te lezen. Al vrij snel krullen mijn mondhoeken zich in een glimlach en begin ik het Pirelliaanse gevaarte al wat sympathieker te vinden. Blijkt namelijk dat deze Lange Wapper de aartsbisschop van Milaan indertijd flink heeft uitgedaagd door hoger te durven zijn dan hare goddelijke hoogheid, de Madonnina! Dit gouden beeldje van de heilige maagd kijkt namelijk neer op Milaan vanaf het hoogste punt van de stad: de top van de Duomo. En nu zou deze metafysische reus, creatuur van een architect die zich naar eigen zeggen liet inspireren door de kunst van De Chirico, neerkijken op de hoogste dame van Milaan?
“Ik dacht het niet”, zei aartsbisschop Montini, en hij zette zijn mijter recht om meteen de nodige maatregelen te treffen. Die kwamen er in de vorm van een vriendelijk doch onverbiddelijk ultimatum: Of men haalde de bovenste drie verdiepingen van de wolkenkrabber, of de kersverse trots van Milaan werd bekroond met... een beeldje van de Madonnina! Daar moest niet lang over worden nagedacht en zo komt het dat de lineaire Pirelli een gouden Maria beeldje op zijn dak kreeg. Veel geluk bracht de vergulde beschermster de toren wel niet want in 2002 werd hij getroffen door een klein sportvliegtuigje met drie doden tot gevolg. En dan durven er nog mensen mij vragen waarom ik nooit Wees Gegroetjes bid!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten