dinsdag 10 april 2012

6. Beignets met bodyguard!


Aanschuiven!!!!!!!!! En geen ruzie zoeken met de bodyguard...

Mensen die in meterslange rijen geduldig (of minder geduldig) hun beurt afwachten... Bodyguards in donkere pakken die tussen de wachtenden door lopen om te checken of iedereen zich wel gedraagt zoals het hoort... Dames in het groen die wild met hun armen beginnen zwaaien en half hysterisch “no photo! no photo!” krijsen als ik eindelijk bij mijn doel aangekomen mijn camera boven haal... Iemand al een idee waar het zesde puntje van mijn Milanese to-do list me vandaag heeft heengebracht?

Nee, we zitten niet in Via Monte Napoleone bij Prada of Gucci of Yves Saint Laurent. Ik sta ook niet voor één of andere marmeren tempel met eeuwenoude, uiterst unieke kunstwerken. Ik sta gewoon in een smal en donker straatje op 500 meter van de Duomo voor een vrij sjofel uitziende snackbar. Een plaats waar je zonder de massa mensen voor de deur zo voorbijgewandeld zou zijn en die op het eerste zicht niet echt iets speciaals te bieden heeft. Ik sta voor Luini. Luini waar je voor 2,5 euro een warme, halve-maan-vormige lekkernij in handen gestopt krijgt die elke Milanees kent maar die toch niks met Milaan te maken heeft.

Ik heb het over de panzerotto. Een typische snack uit het zuiden van Italië die samen met Giuseppina Luini in 1949 naar het frissere noorden verhuisde. Wie geen idee heeft waar ik het over heb, denkt maar aan een kleine, dubbel gevouwen, gefrituurde pizza in een soort van beignet-deeg. Klinkt vet en dat is het ook, maar ondanks mijn voorliefde voor lichte kost en mijn slechte humeur (ik krijg het behoorlijk op mijn zenuwen van zure bodyguards en onsympathieke verkoopsters), moet ik toegeven dat deze panzerotto naar meer smaakt. En dat ik ondanks alle goede voornemens toch geneigd ben om het vijandige oorlogsgebied nogmaals te betreden om dit keer een zoete variant te verschalken. MET verboden foto! Of ze nu naar me zwaaien of krijsen of bodyguards op me afsturen of niet. Ik heb tenslotte ook een (blog)winkel te verdedigen!

Ik heb de foto... maar de Madam zit duidelijk al op het alarmknopje onder de toonbank te duwen en haar achterste collega zit mij al aan te wijzen en de bewaking op mij af te sturen. Snel naar buiten!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten