woensdag 28 maart 2012

2. Duomo-bezoek voor kerkalzheimerpatiënten

Ik onthoud nooit iets van kerken. Ik heb er nu al zoveel bezocht maar kan er mij werkelijk geen enkele meer voor de geest halen. Op de kathedraal van Albi in Frankrijk na misschien. Omdat die meer op een onheilspellend fort dan op een kerk lijkt en vanbinnen helemaal beschilderd is met de meest waanzinnige (maar prachtige) kleuren en motieven. Maar al de rest? Helemaal weggezonken in het drijfzand van mijn geheugen. Mijn kerkalzheimer gaat zelfs zo ver dat ik mij vanmorgen bij het lezen van de beschrijving van de Duomo (puntje 2 op mijn Milanese to-do list) pas na een half uur realizeerde dat ik deze kerk eigenlijk anderhalf jaar geleden al eens had bezocht. Heiligschennis - ik weet het - want hoe kan je als Milanese in wording nu je eigen Duomo vergeten? Tja, ik weet het ook niet maar de realiteit is wat ze is en ik ga jullie niet zomaar wat voorliegen. Misschien moet ik het gewoon anders aanpakken. Misschien moet ik mij dit keer proberen concentreren op maximaal drie details die ik wil onthouden in plaats van op het hele kerkgedruis in zijn geheel. Ja, dat lijkt me een beter idee.
Zien jullie het rode lichtje in de nok?
Daar zit de kromme spijker!
Ik open mijn handtas om de veiligheidsagenten aan de ingang gerust te stellen dat ik geen terroriste ben en wandel het heilige bouwwerk binnen. Meteen begin ik al speurend de drie details te selecteren die ik hier vandaag mee naar buiten wil nemen. Eén daarvan, dat weet ik nu al, is een spijker. Ik las vanmorgen namelijk dat de aartsbisschop van Milaan elk jaar rond 14 september in een soort van barokken mandje (er zal wel een eerbiediger woord voor bestaan maar dat schiet me nu even niet te binnen) 45 meter hoog wordt gehesen tot aan het tabernakel om daar een spijker te voorschijn te halen die gebruikt werd bij de kruisiging van Jezus. Het verwrongen ding dat door niemand rechtgeslagen kon worden (wat uiteraard bewijst dat het een heilig relikwie is) werd in 1567 heel Milaan rondgedragen om de Pest te bestrijden. De moeite van het selecteren waard dus zou ik denken.

Ook het tweede detail van de Duomo dat ik na vandaag voor altijd wil onthouden, heb ik snel gevonden. Het gaat hier om het beeld dat mij vanmorgen deed beseffen dat ik eigenlijk helemaal niet voor het eerst de Duomo zou gaan bezoeken. Dat dit beeld ondanks mijn absolute gebrek aan geheugencapaciteit voor kerken en toebehoren toch door de mazen van de vergetelheid kon sluipen, is niet zo verwonderlijk als je beseft wat het eigenlijk voorstelt. Op het eerste gezicht lijkt het een beeld van een mooi gespierde naakte man met een soort van lange sjaal om. Beetje vreemd misschien in dit heilige kader tot je je gids erbij neemt en beseft dat de man eigenlijk de gevilde Sint Bartolomeus voorstelt die zijn eigen huid over de schouders draagt! Gruwelijk genoeg om een plaatsje te verdienen in mijn geheugen en dus ook in mijn Duomo top 3. Nog één detail te gaan en dan kan ik met recht en reden stellen dat ik ook mijn tweede Milanese taak vervuld heb.

Ik kijk zoekend rond naar een mooie afsluiter van dit bezoek wanneer ik plots aangesproken word door Paolo. Of hij mij misschien kan helpen met een rondleiding in de Duomo? Nee, dat kan hij niet want ik moet mij ten volle concentreren op het afwerken van mijn Milanese to-do list, maar misschien kan hij mij wel zeggen wat volgens hem het allermooiste detail van de Duomo is. Paolo denkt even na en zegt dan beslist: "haar façade". "De voorgevel van de Duomo is adembenemend en hoogstwaarschijnlijk één van de prachtigste dingen die Milaan te bieden heeft". Zelf was ik eerder op zoek naar een detail binnenin de Duomo maar al bij al moet ik Paolo gelijk geven. Want vanmorgen was ik dan misschien de binnenkant van deze indrukwekkende gothische tempel vergeten maar haar majestueuze façade is zo goddelijk mooi dat ze zich anderhalf jaar geleden vanaf de eerste seconde voor eeuwig op mijn netvlies heeft gebrand. Toch iets kerkelijks wat ik met zekerheid zal onthouden! Misschien word ik al bij al nog niet zo’n heel slechte Milanese...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten