dinsdag 15 november 2011

Waarom kinderen en volwassenen een andere smaak hebben...

Deze groenten waren duidelijk niet zoet genoeg voor deze kleine testers!
Na negen maanden studeren aan de Universiteit voor Gastronomische Wetenschappen weet ik het wel zeker. Er bestaat niets zo intelligents als de natuur. Alles heeft ze voorzien en niets laat ze aan het toeval over. Neem nu bijvoorbeeld de manier waarop onze smaak evolueert. Als kind lust je geen witloof en later ben je er gek op. Toeval? Kwestie van gewenning? Ja en nee. Want ook al is het waar dat je een kind met een minimum aan doorzettingsvermogen aan de meeste smaken kan laten wennen (wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat er wel vaak zeven tot acht pogingen nodig zijn), toch zijn er algemene smaakpatronen die enkel wijzigen met de tijd.
Smaakvoorkeuren zijn namelijk helemaal niet zo persoonlijk als we wel denken. Ze werden door de natuur in onze genen geprogrammeerd om ons te beschermen tegen gevaar. Dat is de reden waarom kinderen van nature uit enkel graag zoete en zoute dingen eten. Bittere en pikante smaken horen in de natuur namelijk bij giftige stoffen en vertegenwoordigen dus een groot gevaar voor kleine mensjes die nog niet weten wat er in de wereld precies eetbaar is en wat niet. Maar kleine mensjes worden groot en terwijl hun voedselkennis met de dag groter wordt, groeit ook hun drang naar nieuwe smaken.
Bitter voedsel of bittere dranken die eerst zo vies smaakten, blijken ons naarmate we ouder worden meer en meer aan te trekken. Omdat de natuur het niet meer nodig vindt ons tegen gevaarlijke stoffen te beschermen? Integendeel! Omdat de natuur beseft dat mensen bij het ouder worden een hoop vrije radicalen in hun lichaam opstapelen die aanleiding kunnen geven tot schadelijke nieuwe celverbindingen zoals kanker. Om mensen te behoeden voor deze nieuwe bedreiging zorgt de natuur ervoor dat we met het verstrijken van de jaren steeds meer trek krijgen in bittere voedingsmiddelen. Die zitten namelijk vol antioxydanten die de vrije radicalen onschadelijk maken en het risico op kanker verkleinen. Helemaal niet zo ongezond dus dat kleine espressootje na de lunch of dat stukje bittere chocola bij de thee. “Bitter is better!” zouden de Engelsen zeggen en daar is de natuur het helemaal mee eens. Van zodra je oud genoeg bent om te weten wat je in je mond mag steken tenminste...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten