zondag 13 november 2011

Studeren aan Unisg: mijn antwoorden op een aantal veelgestelde vragen.

De Universiteit voor Gastronomische Wetenschappen. Stap de toekomst van eten binnen!
Deze week kreeg ik een mailtje van Lieke die me een aantal vragen stelde over mijn opleiding aan de Universiteit voor Gastronomische Wetenschappen. Aangezien wel meer mensen me hierover aanschrijven dacht ik dat het nuttig kon zijn mijn antwoorden meteen maar met alle bloglezers te delen. Hier gaan we!
Lieke: “Je schrijft veel over studiereizen maar in de informatiebrochure hebben ze het vaak over papers en presentaties. Hoe zit die verdeling in mekaar?
Nathalie: Tijdens je opleiding maak je zes studiereizen. Vier binnen Italië en twee buiten Italië. Ik schrijf veel over deze reizen omdat ze ten eerste heel interessant zijn maar ook omdat ze gewoon veel tijd in beslag nemen. Dit wil echter niet zeggen dat de opleiding alleen rond reizen draait. Het Masterprogramma bestaat uit een hele reeks zeer korte vakken (een vijftigtal). Twaalf van deze vakken hebben een verplicht examen waar je absoluut voor moet slagen, zo niet krijg je geen diploma. Maar ook de professoren van de technisch gezien “niet verplichte” vakken vragen je om papers te schrijven en presentaties te geven wat iedereen globaal gezien ook doet. Een Masterstudent besteedt dus inderdaad veel tijd aan het schrijven van papers en het voorbereiden van presentaties. Dit is op zich ook logisch aangezien de opleiding erg op communicatie gericht is.
Lieke: “Wat kost een Masteropleiding en zijn er beurzen?”
Nathalie: “De opleiding kost 15000 euro. Met dit inschrijvingsgeld betaalt de universiteit je boeken, de professoren en alle studiereizen (hotel, vervoer, maaltijden). Er komen dus geen extra kosten bij voor het reizen. Persoonlijk heb ik mijn opleiding zelf bekostigd dus ik heb helaas geen informatie over mogelijke studiebeurzen in Vlaanderen. Een Nederlandse klasgenote kreeg wel een studiebeurs van de Nederlandse overheid maar dat proces ging niet van een leien dakje omdat er verwarring bestond tussen de ene Masteropleiding (Italiaanse cultuur en gastronomie) die wel erkend zou zijn in Nederland en de andere (Food Culture and Communications) die dat dan weer niet was. Ik weet helaas niet precies hoe dat is afgelopen.
Lieke: “Welke accomodatie stelt de universiteit ter beschikking en wat vind je hiervan?
Nathalie: “De studentenflats van de universiteit kosten 6000 euro voor 12 maanden. In dit bedrag zitten alle verdere kosten in (ook internet). Je betaalt per maand dus 500 euro voor een flat die je deelt met twee andere studenten. Elke student heeft een eigen (ruime) kamer met een eigen bureau en verder heeft elk appartement uiteraard een badkamer met douche en wasmachine en een keuken. Er is bijvoorbeeld geen zitkamer in de studentenappartementen. Het voordeel van de studentenflats is dat je helemaal niets moet regelen en je er gewoon in kan stappen. Het nadeel is dat je met twee andere mensen samen leeft en dit niet altijd zo gemakkelijk is. In elke mastergroep zijn er ruzies ontstaan tussen flatgenoten en zelfs de mensen die goed met elkaar overweg kunnen, zeggen dat het niet zo gemakkelijk is om zo weinig privacy te hebben. Vooral na een studiereis waar je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat samen bent, is het wel fijn om thuis te komen in je eigen appartementje en eventjes helemaal niks meer met je collega-studenten te maken te moeten hebben.
Zelf heb ik ervoor gekozen om een eigen appartementje te zoeken in Bra via een immo-kantoor. Het voordeel van Bra is dat de prijzen erg laag zijn. Met het geld dat je aan de universiteit betaald zou hebben, vind je met gemak een appartement dat je niet hoeft te delen. Wel is het zo dat je dan uiteraard alles zelf moet regelen wat misschien niet zo simpel is als je geen Italiaans spreekt. Als je naar een immo-kantoor stapt, kunnen zij je zeker helpen maar je moet er wel rekening mee houden dat in Italië de huurder het immo-kantoor betaalt en dit je dus een extra maand huur kost. Maar dan nog was deze oplossing voor mij voordeliger (ook al omdat ik net zoals de meeste mensen mijn stage in het buitenland doe en het appartement dus maar 10 maanden nodig heb. Als je dit goed afspreekt met de huisbaas kan je zo dus twee maanden huur uitsparen die je met de universiteitsflat sowieso kwijt was geweest).
Lieke: “Hoe ver ligt de universiteit van Bra en hoe werkt het vervoer van en naar de universiteit?
Nathalie: “Pollenzo (waar de universiteit is) ligt op zo’n vier kilometer van Bra. Er gaat een bus van Bra naar Pollenzo en de universiteit kan voor haar studenten een jaarabonnement regelen voor 50 euro. Dit is een voordelige prijs en de meeste studenten nemen dit abonnement dan ook. Het enige probleem is dat er heel weinig bussen zijn. ’s Ochtends valt het nog mee maar als je bijvoorbeeld de 16u bus mist terug naar Bra moet je 1u45 minuten wachten op de volgende. Aangezien dit heel vervelend is, proberen de meeste mensen snel een fiets te bemachtigen. Met de fiets ben je op 20 minuten van Bra in Pollenzo. Er zijn ook altijd mensen die gewoon naar school wandelen. Zelf ben ik verschillende keren naar school gewandeld en terug. De weg is prachtig tussen allerlei velden en bossen. Alleen doe je er wel een uur over wat op zich nog altijd beter is dan twee uur op een bus wachten. Ik zou dus proberen een tweedehands fiets te kopen en zoals de meeste studenten naar school te fietsen.
Zo, ik hoop dat ik jullie met deze antwoorden weer een stukje op weg heb kunnen helpen! Veel succes iedereen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten