dinsdag 27 september 2011

Meer Belg worden in Italië...

De Belgische vlag... Meer dus dan gewoon drie kleurtjes. Benieuwd hoe de Duitsers die van hen dan uitleggen...

Deze universiteit zal me dus elke dag opnieuw blijven verbazen. Of had er iemand van jullie ooit kunnen voorspellen dat het in Italië en wel aan de Universiteit voor Gastronomische Wetenschappen zou zijn dat Nathalie Stevens na 30 levensjaren te weten zou komen waarom de Belgische vlag zwart, geel en rood is? Ik weet niet of ik de enige Belg met rode kaken moet zijn maar ik had dus geen flauw benul dat die kleuren ook werkelijk een betekenis hadden. Gelukkig kan je aan deze Universiteit geen Master in Food Culture behalen zonder het seminarie van Professor Peter Scholliers gevolgd te hebben. Die zakt elk jaar een keer af naar Pollenzo om studenten van over de hele wereld uit te leggen hoe de Belgische nationale keuken ontstaan is. En terwijl hij dat doet, vermeldt hij tussen de soep en de patatten ook even waar de kleuren van onze nationale vlag eigenlijk vandaan komen. Blijkt – en vergeef me als het volgende voor jullie een evidentie zou zijn – dat het zwart-geel van onze vlag verwijst naar Vlaanderen (ik weet het: ik had er zelf kunnen opkomen maar ik geef toe dat ik dat nooit gedaan heb) terwijl het geel-rood een referentie is aan de kleuren van Wallonië. Doordat de gele kleur in het midden dus zowel deel uitmaakt van de Vlaamse als de Waalse identiteit illustreert de vlag de vereniging van deze twee regionen tot de nieuwe eenheid België. Voor de hand liggend? Zeker. Maar zelf ben ik gastronomie moeten gaan studeren in Italië om deze evidentie rijker te worden. Dus dacht ik dat er misschien nog wel meer onwetende landgenoten zouden rondlopen en dat ik deze Belgische kennis toch wel eventjes met hen moest delen. Op België, zou ik zeggen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten