dinsdag 16 augustus 2011

Für Elise... Hoe werkt de selectieprocedure van de Universiteit voor Gastronomische Wetenschappen?

Dit is de beloning die je wacht als je je dossier goed invult en je dus geselecteerd wordt...
Aangezien ik zoveel vragen krijg over studeren aan de Universiteit voor Gastronomische Wetenschappen en ik ongelofelijk veel achterstand heb opgelopen in het beantwoorden van die vragen, heb ik besloten dit voortaan via de blog te doen. Zoals de vraag van Elise bijvoorbeeld: “Hoe werkt de selectieprocedure voor het Masterprogramma van de Universiteit voor Gastronomische Wetenschappen?”.
Wie toegelaten wil worden voor het Masterprogramma van de universiteit moet een dossier opstellen en naar de school sturen. Eerst en vooral moet je jezelf registreren op hun website. Eens dat gebeurd is, krijg je een test toegestuurd om het niveau van je Engels te bepalen. Deze test is voor Belgen en Nederlanders bijna een grap, dus niets om je zorgen over te maken. Verder krijg je een vragenlijst om je motivatie te testen. Deze lijst bevat 24 vragen die je moet beantwoorden in het Engels. Voorbeelden van vragen zijn: “Hoeveel tijd spendeer je per dag aan je maaltijden?”, “Welke werkervaring heb je?”, “Wat betekent samenwerking voor je?”, “Welke gebeurtenis, welk persoon heeft invloed gehad op de ontwikkeling van je persoonlijkheid?”. De vragen zijn dus erg ruim en dienen om de school een beeld te geven van wie jij bent. Bovenop deze motivatietest moet je ook nog een afzonderlijke motivatiebrief schrijven waarin je uitlegt waarom je de opleiding wil volgen. Zelf kreeg ik het advies een brief van zo’n twee pagina’s te schrijven. Niet te kort maar ook niet te lang. Aan het dossier moet je ook je curriculum vitae in het Engels toevoegen en aanbevelingsbrieven als je die hebt. Die brieven kunnen van ex-professoren zijn die beschrijven dat je een ijverige en toegewijde student bent maar ook van mensen uit de voedingssector voor wie je gewerkt hebt of die je in een andere context hebt leren kennen. Die mensen kunnen dan weer beschrijven hoe enthousiast je was bij het bezoek van hun bedrijf, of bij de wijnscursussen die je bij hen volgde, of bij iets anders dat met voeding gerelateerd is. De twee belangrijkste criteria voor de school zijn je schoolresultaten (de school wil er zeker van zijn dat de student die ze selecteren het niveau van de lessen aankan en dus niet zou afhaken in het midden van het jaar) en je motivatie. De school wil gedreven en uiterst gemotiveerde studenten. Niet alleen omdat dat de sfeer bevordert maar ook omdat zulke mensen nu eenmaal meer kans op slagen hebben. Ook na de opleiding. Een dossier is verder pas volledig nadat je er een “dichiarazione di valore” van je Masterdiploma aan hebt toegevoegd. Dit is een document dat je in de Italiaanse ambassade in je land kan krijgen als je je daar aanmeldt met je diploma (en een lijst van de vakken die je volgde om dit diploma te behalen) en een Italiaanse vertaling van je diploma en deze lijst. Daarna moet je nog een pasfotootje toevoegen en klaar is je dossier. Wie proberen wil, wens ik heel veel succes! Het is in ieder geval zeker de moeite waard!

1 opmerking:

  1. Dankjewel voor het snelle antwoord! Mijn enthousiasme was al erg groot, maar nu kan het niet meer stuk. Al zal ik als ik het goed begrijp nog even moeten wachten, want lees ik het goed als ik denk dat het dan eigenlijk een Manama is, zoals dat heet in de academische termen. Je moet dus al in het bezit zijn van een masterdiploma vooraleer je aan de master in Pollenzo kunt beginnen, is dit correct?

    En nog een vraagje, het houdt niet op natuurlijk, maar zijn er in België beurzen te krijgen voor de opleiding, want ik las iets over Amerikaanse beurzen op de website, maar niet onmiddellijk over Belgische en € 15000 is natuurlijk niet niks.

    lieve groetjes,
    Elise

    BeantwoordenVerwijderen