donderdag 5 mei 2011

Extra wijninformatie voor tante Linda en Alessandro


Na mijn eerste wijnverslag van gisteren kreeg ik twee reacties. Eén van mijn tante die blij was dat hoofdpijn van sulfieten kwam en dus niet van tannines en één van Alessandro die verbaasd was dat de sommelier zou gezegd hebben dat je om het alcoholgehalte van wijn op te drijven suiker kan toevoegen. Omdat ik er zeker van wilde zijn dat ik jullie niets op de mouw speld, heb ik professor Bosticco vandaag nog eens aan de tand gevoeld en dit waren zijn antwoorden:
Hoofdpijn wordt veroorzaakt door sulfieten. Sommige mensen schijnen echter te denken dat het ook door tannines kan komen. Klopt dit?
Bosticco: Dat tannines hoofdpijn zouden veroorzaken is een oud volksgeloof maar klopt absoluut niet. Tannines kunnen eventueel wel maagpijn veroorzaken bij mensen met een zwakke maag. Tannines hebben een bijtende werking en kunnen dus bij grote hoeveelheden een effect hebben op de maag. Net zoals je maagpijn kunt krijgen als je een overdreven hoeveelheid citroensap zou drinken. Wat buiten de sulfieten wel hoofdpijn kan veroorzaken is de alcohol in wijn. Alcohol is op zich een toxische stof (het dronken gevoel dat je krijgt, is eigenlijk een vergiftigingsreactie van ons lichaam) en kan leiden tot hoofdpijn. Dit betekent echter niet dat het daarom beter is dan maar altijd voor wijnen met een laag alcoholgehalte te kiezen. Dit type wijn is namelijk heel licht en drinkbaar zodat mensen er automatisch meer van zullen drinken dan van een wijn die veel meer alcohol bevat. Aangezien je van dit type wijn minder kan drinken omdat het een veel zwaarder gevoel geeft, kan het dus zijn dat je op het einde van de avond met een zwaardere wijn beter af bent. Denk maar eens aan hoeveel pilsjes je op een avond zou drinken en hoeveel glazen trappistenbier. Trappist mag dan een hogere alcoholgraad bevatten maar je zal er nooit dezelfde hoeveelheid van drinken als van de veel lichtere pils. Opletten dus voor de combinatie van alcoholgraad en hoeveelheid!
Om een hoger alcoholpercentage te krijgen in wijn zou men suiker aan het druivensap kunnen toevoegen. Maar mag dit wel?
Bosticco: In Italië is het toevoegen van suiker aan wijn ten striktste verboden. Ook in de meeste andere landen is dit het geval. In bepaalde landen is het gebruik van suiker wel toegestaan maar slechts in beperkte mate en voor bepaalde types van wijn. Sowieso zou het in Italië weinig nut hebben om suiker aan het druivensap toe te voegen omdat zo goed als alle wijnen hier op natuurlijke wijze al aan 12° alcohol komen. In koudere streken zoals het noorden van Frankrijk of Duitsland zou het toevoegen van suiker zinvoller zijn, wat niet betekent dat men dit ook doet. Men kan het suikergehalte van de druiven ook op natuurlijke wijze verhogen door ze langer te laten rijpen of in sommige gevallen ze zelfs te laten rotten.
Ziezo, beste volgers. Dit waren de antwoorden op jullie interessante opmerkingen. Wie nog vragen heeft, mag het mij altijd laten weten. Ik kan professor Bosticco morgen nog ondervragen en ook ergens eind mei. Grijpen dus die kans!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten