woensdag 30 maart 2011

Fotorecept! Photo recipe! Melanzane alla parmigiana...

Liefste kookfanaten,

Hier is het dan. Het wereldberoemde Melanzane alla parmigiana recept! Hoeveelheden kan ik niet echt geven want die bestaan er niet. Ik gebruikte hier drie grote aubergines. 200 gram gekookte hesp. 500 gram mozzarella. En iets meer dan 500 ml passata di pomodoro. Parmezaan moet je gewoon raspen tot je genoeg hebt om elke tomatenlaag rijkelijk te kunnen bestrooien. Niet vergeten 1 laag te bestrooien met origano. Meer doe ik er niet op want anders vind ik het wat overheersend worden, maar om het met professor Morini's woorden te zeggen "Ik ben de taliban niet": volg gewoon je smaak en doe wat je lekker vindt!

Buon appetito!


Dear Melanzane alla parmigiana-lovers,

Here it is. My world famous recipe (actually Maria Teresa's)! I can't give you exact quantities because they simply don't exist. I used for these ones three big eggplants, 200 grams of cooked ham, 500 grams of mozzarella and a bit more than 500 ml of passata di pomodoro. As to the parmezan: just make sure you have enough of it to put it richely on each tomato layer. Don't forget to put oregano on one tomato layer. I don't use more of it because otherwise the taste gets too dominant (in my opinion). But to say it with professor Morini's words: "I'm not the taliban" so just follow your taste and do whatever you feel!

Buon appetito!

Peal and slice the eggplants. Put salt on them and make them sweat for a little hour to get rid of their bitterness.
Schil de aubergines en snijdt ze in schijven. Bestrooi met zout en laat ze een uurtje zweten tot ze hun bittere sap kwijt zijn.
Rince them and pass them through some flower.
Spoel ze af en haal ze door wat bloem.
Fry them in some olive oil.
Bak ze in wat olijfolie.
Cut the mozzarella.
Snijdt de mozzarella.
Take your cooked ham and cut away the fatty parts.
Neem je ham erbij en snijdt het vet weg.
Parmiggiano!
Passata di pomodoro and oregano.
Put a first layer of eggplant in an oven dish.
Leg een eerste laag aubergine in een ovenschaal.
Than a mozzarella layer.
Dan een laagje mozzarella.
Than the cooked ham.
Dan de gekookte ham.
Than the passata and the oregano. Don't put too much passata. I made this mistake once because I was afraid it would all get too dry but instead of that I ended up with an eggplant soup. A real appetite killer, trust me!
Dan de passata en de origano. Niet overdrijven met de passata. Ik heb die fout ooit eens gemaakt omdat ik bang was dat het gerecht te droog zou worden met als gevolg dat ik auberginesoep kon opdienen! Echt niet smakelijk!
The idea behind this recipe: "you never can get enough eggplant!". Just put another layer.
Het motto van dit recept: "je kan gewoon nooit teveel aubergine eten!". Nog een laagje dus!
Finish everything with more passata and parmiggiano!
Afwerken nu met nog wat passata en parmiggiano!
Half an hour in the oven: 180°. Important! Make this dish one day before. It will give the flavors the time to mingle.
Half uurtje in de oven: 180°. Belangrijk! Maak dit gerecht een dag van te voren. Zo krijgen de smaken de kans goed op elkaar in te werken.
Pronto! Buon appetito!

3 opmerkingen:

 1. hmmmmmm, ziet er heerlijk uit. Ik vraag me af of je er ook een kaasje voor kunt gebruiken die wat meer smaak heeft.
  In ieder geval een recept die ik zeker ga uitproberen, uiteraard met mijn eigengemaakte tomatensaus (van deze site!!!).
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vraagje: hoe snij je nou die mozzarella zo netjes in plakjes? Dat lukt me nou nooit, zoals beschreven in mijn blogje:
  http://www.family-oosten.com/blog/?p=316

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Paul! Tja, hoe doe ik dat? Daar heb ik eigenlijk nog nooit over nagedacht. Wat ik wel standaard doe is een vrij lang niet gekanteld mes gebruiken (ik heb er gewoon eentje uit de Ikea maar aan jouw mooie culi-blog te zien zul jij er wel betere hebben). Misschien kan dit je helpen. Ik maak bij het snijden van de mozarella bijna geen snijbeweging. Ik zet het mes gewoon op de mozarella en duw het gewoon langzaam naar beneden. Als je heen en weer gaat met je mes, krijg je volgens mij de problemen die jij beschrijft. Vrij lang, ongekarteld mes dus en niet teveel snijden! Laat me maar weten of dit je geholpen heeft. En geniet van de melanzane!

  BeantwoordenVerwijderen