maandag 21 maart 2011

Dag 2: Nutrition science: "no milk but weight lifting!"


Professor doctor Islas legt uit op welke manier ons lichaam voedingsstoffen opneemt.

Deze week leren we de fundamenten van voedingsleer. Om ons daarin bij te staan krijgen we een week lang les van Professor doctor Ana Islas. Ana Islas komt uit Mexico waar ze voedingsleer studeerde. Ze behaalde een doctoraat in Nutrition and Education sciences in New York en woont en werkt nu in Frankrijk. Vanmorgen liet ze ons brainstormen over hoe een goed voedingspatroon er zou moeten uitzien. Enkele beelden en resultaten:


Heel veel verschillende ideeën en voorstellingen! Op de laatste foto zie je het kunstwerk van onze groep (Graphic Design by Kunal Chandra, rechts). Wie zich afvraagt waarom Kunal in godsnaam een man de ijskast laat opheffen heeft duidelijk een interessant weetje uit de les van vandaag gemist. Professor Islas legde namelijk uit dat de meest effectieve (of op zijn minst minst omstreden) manier om calcium op te slaan niet het drinken van melk is maar... gewichtheffen! Dat wil zeggen oefeningen waarbij het lichaam zijn eigen gewicht draagt. Zulke oefeningen doen de spieren namelijk aan de botten trekken waardoor die op miraculeuze wijze meer calcium opslaan. Slecht nieuws voor mij. Ze voegde er namelijk meteen aan toe dat twee van de weinige sporten die ik nog wel in overweging wil nemen (zwemmen en fietsen) geen calciumkwekers zijn. Bij zwemmen draagt het water het gewicht en bij fietsen helaas de fiets. No weight lifting dus! Toch maar terug naar de melk dan (of naar de Italiaanse ijsjes...).

3 opmerkingen:

  1. Lopen, springen, tennissen, voetbal, ... dus wél of moeten we massaal gaan gewichtheffen? Want anders houd ik het toch ook bij ijsjes hoor !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lopen, springen, tennissen, voetballen, allemaal dik in orde, Bart! Je draagt je lichaamsgewicht namelijk zelf. Sorry maar ik kan je geen nieuw excuus voor ijsjes geven hoor! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen